Туроператори скачат срещу нова наредба

images Туроператори и агенции се обявиха срещу работата на туристическите информационни центрове и тяхното право да предлагат пакети с услуги.

Това става ясно от жалба на Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА), подадена в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), пише „Труд”.

Според БАТА новата Наредба за стандартизиране на услугите на туристическите центрове изкривява пазара. Тя влиза в сила от май 2016 г.

Турооператорите смятат, че новите текстове ще нарушат конкуренцията в бранша, защото информационните центрове ще се финансират от държавата или Общините. Освен това те ще са длъжни да предлагат туристически пакети и да разполагат със системи за онлайн резервации. Позицията на БАТА е, че новите правомощия на информационните центрове са в разрез със съществуващите закони, тъй като те не са лицензирани за турооператорска и агентска дейност.

КЗК е поискала мнението както на асоциациите от бранша, така и на Министерството на туризма и на Националното сдружение на общините. Туристическото министерство е изтъкнало, че зададените изисквания в новата наредба са пожелателни и не могат да се изпълняват, без да се спазват законите у нас. Проверката на антимонополистите обаче е установила, че новата нормативна уредба създава условия за заблуда и не е достатъчно ясна.

КЗК препоръчва прецизирането на законодателството, така че задълженията на туристическите информационни центрове да бъдат ясно дефинирани.

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someonePrint this page

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Архив

Последни новини

Етикети