Министър Николина Ангелкова: България ще бъде една от топ дестинациите за 2016 г. за руските туристи, защото сме стабилна и сигурна държава

Николина Ангелкова – министър на туризма, в интервю за предаването „Тази неделя“ по бТВ

Водещ: Как върви зимният туристически сезон, какво ще направим, за да спрем отлива на руски туристи от страната ни и кога ще е готово новото лого на България? Гост ми е министърът на туризма Николина Ангелкова. Нека обаче, тъй като акцентът тази седмица беше върху руските туристи да започнем с едно кратко интервю с ръководителя на Федералната агенция по туризъм на Руската федерация Олег Сафонов. 
Репортер: За първи път сте в България, какво ви впечатли от престоя ви тук?
Олег Сафонов: Мога да кажа, че тук се чувствам като у дома си. Нашите две страни са свързани с една дълга историческа връзка в областта на културата, духовността. И това се усеща и в ежедневните контакти. Определено създава комфорт. Аз много се радвам, че именно в София беше заседанието на междуправителствената комисия. Считам че работихме много добре с моя колега министър Ангелкова.
Репортер: Какви са конкретните мерки, които предприехте, за да върнем руските туристи в България?
Олег Сафонов: Искам да подчертая, че руските туристи много активно пътуват към България. България е много популярна, търсена дестинация. България е в топ 10 на най-любимите дестинации за руските туристи. Но въпреки това с моите колеги сме убедени, че България има много голям потенциал за по-нататъшно развитие и увеличение на туристическия поток.
Репортер: Казвате, че България е в топ 10 на туристическите дестинации за Русия. На кое място сме, обаче от тези 10?
Олег Сафонов: На 8-мо място. Но аз мисля, че през 2016 г. има възможност България да се вдигне на по-висока позиция.
Репортер: Успяваме ли да задоволим нуждите на руските туристи?
Олег Сафонов: Ние обсъждахме нашата съвместна работа от гледна точка на опростяване на визовите процедури. Намаляване на цената на визите. Аз много се радвам, че вече има едно позитивно решение, а именно безплатна виза за деца до 16 годишна възраст. Обсъждахме въпроса за обезпечаване сигурността на руските туристи в България – един изключително важен за нас въпрос. Друга много важна тема, която обсъждахме е възможността за намаляване на цената на туристическия пакет за почивка в България.
Репортер: Все пак миналата година имаше лек отлив на туристи руски. Смятате ли, че една от причините са санкциите на Европейския съюз /ЕС/ спрямо Москва или какви са, според вас, ако не са тези?
Олег Сафонов: Аз считам, че въвеждането на санкции от страна на ЕС спрямо Русия наистина е една доста сериозна причина, която доведе до намаляване на туристопотока. За съжаление България се присъедини към решението на ЕС. Но имаше и други причини, които оказаха своето влияние на туристическия поток. Много важно влияние оказа падането на рублата спрямо долара и еврото. Вследствие на това пътуванията станаха доста скъпи за руските граждани и това беше един от въпросите, които обсъждахме тук с нашите колеги.
Репортер: Вие като човек, не само като министър, къде почивате?
Олег Сафонов: Откакто съм ръководител на Федералната агенция по туризъм, честно казано, въобще не си почивам. Обичам различни видове почивка, обичам и почивката на море. Знаете че, руските туристи обичат да се къпят в морето, да лежат на слънце, но близък на душата ни е културният, религиозният туризъм. 

Водещ: Вие като министър почивате ли? Намирате ли време?
Николина Ангелкова: Аз се засмях, че и аз нямам време за почивка, освен ако откраднем два дни, особено събота и неделя.
Водещ: Къде обичате да ходите?
Николина Ангелкова: Аз обичам да ходя и на море, и на планина, в зависимост от времето, с което разполагам. Лятото гледам 2-3 дни до морето със семейството, зимата 2-3 дни в планината. Горе-долу да има някакъв баланс. Но като цяло не ми остава време.
Водещ: Хайде, не въпроса – как да си върнем руските туристи, съвсем конкретно – какво можете да направите и какво не може да направите?
Николина Ангелкова: Това, което можем да направим, и което обсъдихме с господин Сафонов, с когото имаме прекрасни работни отношения, от момента, в който се познаваме, откакто встъпих като министър на туризма, ние го разделихме в няколко направления. Първо, нещо което е свързано с опростяване на визовите процедури и възможностите като спазваме правилата, бидейки държава-членка на ЕС. Затова и първото, което направихме е да направим безплатни визите за деца до 16 г. и да разширим диапазона не само за организирани групи, но и тези всички, които идват за фестивали. Ние имаме над 600 фестивала на територията на нашата страна, което на практика дава възможност повече от 90% от тези визи да бъдат безплатни на цялата територия за деца до …
Водещ: Цената на визите може ли да се смъкне?
Николина Ангелкова: Цената на визата, съгласно изискванията на европейското законодателство към момента е едностранно, от България не може да се намали, необходими са преговори на ниво ЕС, за да може това да се случи, защото има подписан договор между Руската федерация и ЕС.
Водещ: Макар и сложна процедура, склонни ли сте да започнете тези усилия, за да се опитаме да постигнем някакъв резултат спрямо Русия?
Николина Ангелкова: Разбира се, че аз като министър на туризма съм склонна да започна тези усилия. И сме ги водили като варианти още от миналата година с Димитрис Аврамопулос – комисарят по визовите въпроси и миграция в ЕС. Но все пак форматът, конкретиката се разисква на Съвет „Общи въпроси“, където ние сме представени от външния министър. За мен като министър на туризма е важно максимално да се намалят ограниченията при пътуванията. Но от друга страна ние трябва да съблюдаваме и всички процеси, най-вече свързани със сигурността. Не случайно това беше и вторият кръг от въпроси, който разисквахме. И уверението, което господин Сафонов получи, както по време на срещата си с премиера господин Борисов, така и по време на нашите разговори, му дава основание именно да каже, че България ще бъде една от топ дестинациите за 2016 г. Защото независимо от визите за тях, сигурността е на първо място, а България е стабилна и сигурна държава. И ние ще работим в още по-тесни взаимоотношения с Руската федерация в това направление. Съответните служби са вече в контакт, така че максимално спокойствие да се осигури на всички почиващи.
Водещ: Със сигурност, това е много важна тема. Нещо любопитно – от 1-ви февруари, т.е. от утре, разбирам че започва да работи единен телефонен номер 070020991, на който всеки руски турист може да звънне и каква информация може да получи на този единен телефон?
Николина Ангелкова: Може да получи всякаква информация, която го интересува с престоя му в България, както по отношение на това къде, какви туристически услуги се предлагат, също по отношение на безопасността, по отношение на здравеопазването, по отношение на пътната инфраструктура – нещо като на едно място събрани нещо като тел. 112, образно казано, само че конкретно за туризма, за да бъдем максимално полезни. Разбира се това не означава, че този телефонен номер ще изземва по някакъв начин функциите и това, което вече е направено към 112. Напротив, ще препраща и по този начин ще създадем още по-добра разпознаваемост къде хората да звънят, когато им е необходима информация.
Водещ: За да няма обаче дискриминация, склонили сте, разбирам че това вероятно е сложно от техническа гледна точка, струва и пари, да пуснете такъв телефон най-малкото и на английски.
Николина Ангелкова: Разбира се, това се е случвало, според мен, тъй като имахме среща с министър Сафонов затова и го обявихме за руските туристи, но ще има на английски и на немски със сигурност. 
Водещ: Пак ли от 1-ви февруари?
Николина Ангелкова: Не. Той ще бъде отложен някъде от 1-ви март. За да тестваме сега, от 1-ви февруари до 5-ти февруари, седмицата, която е следващата е тестовият период и от 8-ми се надяваме да функционира телефонният номер безпроблемно. Като поетапно вече до 1-ви март ще разработим и на английски, и на немски език, включително и на други езици в зависимост от заявките, които ще имаме по отношение на желанието от страна на туристите. За нас колкото повече езици можем да обслужваме и да имаме един такъв колцентър, толкова по-добре, защото всеки един турист ще се чувства спокоен.
Водещ: Сега, темата за сигурността – много е важна. Ще ви питам сега как върви нашият зимен туристически сезон, но точно във връзка със сигурността. Кажете ще има ли наказани, затова че на Витоша дете падна кабинковия лифт? Слава Богу, детето е живо и здраво, но ще има ли санкции за „Витоша ски“?
Николина Ангелкова: Това не в прерогативите на Министерство на туризма. Контролните органи, които са направили проверката са установили, че кабинката е била изправна. Предполагам, съответно ще се вземат необходимите мерки,така че това да не се повтаря. Но тук бих искала и чисто лично да кажа, че съоръженията са изключително стари на Витоша. Може би това е най-младият лифт на 32-35 г. И тук е много важен въпросът искаме ли ние да развиваме зимен туризъм и изобщо искаме ли нашите деца и семействата ни да се разхождат безопасно в планината? И именно тук трябва да се намери балансът с всички тези противници на това да се сменят съоръженията. Много е трудно, давам тук един пример – в „Трабант“ да сложиш двигател на „Мерцедес“, няма как в едни стари стъпки на едно съоръжение на 35 г. да слагаш ново поколение съоръжение, без по някакъв начин техническите параметри да съвпадат. Те няма как да съвпаднат тези технически параметри. И тук ние от една година се опитваме да намерим баланса със „зелените“ организации, така че максимално при спазване на всички закони, опазване на природата, да намерим този баланс и да създадем условия за достъпност, безопасни в планината.
Водещ: Министър Ангелкова, вие имате дете. Кажете ми честно, като майка ви питам, бихте ли се качила с детето си на Симеоновския лифт?
Николина Ангелкова: Не, не бих се качила, казвам ви го съвсем честно. За мен лифтът е много стар, независимо дали е изправен или не е изправен, не бих се качила.
Водещ: Добре. Марк Жирардели, нека тук да припомня на нашите скъпи зрители, че е ваш личен съветник именно по зимните въпроси. Какви съвети ви даде той тази зима?
Николина Ангелкова: Предстои ни кръгла маса с него следващата, по-следващата седмица и заедно с водещи експерти, подчертавам експерти, в областта на зимния туризъм. От Австрия и Италия пристигат тези водещи експерти, включително и Марк. За да можем наистина да обсъдим опита, който те имат и най-вече при строителството и експлоатацията на ски инфраструктура. Лифтовете са най-зеленият вид транспорт и освен това позволяват достъп до планината целогодишно. Именно в тази посока особено си говорим с него ние – не се ли обединим да направим крачката, тези съоръжения всяка година стават все по-стари и все по-опасни. И достъпът до планината и предимството, което има София – единствената европейска столица с планина на 20 минути от центъра на града, остава неизползваемо.
Водещ: Добре. Една друга тема – трябва да призная, че имате усет за контакт с хората. Продължавате да се срещате с безкрайно свестни хора. И не зная, кажете вие, как ги превръщате в своего рода посланици на българския туризъм по света и то абсолютно безплатно? Играхте, към края на декември, с Антонио Бандерас право хоро в Националната художествена галерия. Как се стигна до тази случка?
Николина Ангелкова: Знаете за клипа, който имахме, съвместен със сътрудничеството с „Ню Бояна“, така че да популяризираме България чрез това какво казват известните личности за нас. И по време още на първата ни среща с Антонио му казах, че съм му приготвила една страхотна изненада, когато дойде в България и много бих искала да му я покажа. Трябва да ви кажа, че не беше никак лесно да го убедя. Той е изключително натоварен, с много натоварен график, но в крайна сметка след дълго упорство от моя страна…
Водещ: Вие сте знаели предварително, че той харесва народните танци, народната музика?
Николина Ангелкова: …да, знаех че той харесва народната музика, народните танци и реших да го изненадам приятно. И го помолих просто да ми се довери и да посетим Националната художествена галерия. Той изключително много обича Пикасо, знаете Малага е неговият роден град. А и това беше едно предимство, което успя да го мотивира да посети галерията. И в момента, в който видя Ансамбъл „Българе“ трябва да ви кажа, че остана наистина страхотно очарован. И съвсем спонтанно го поканих да изиграем едно право хоро.
Водещ: Вие бяхте ли играла право хоро преди това?
Николина Ангелкова: Аз съм танцувала 15 г. народни танци.
Водещ: Страхотно. На финала, моля ви наистина, безкрайно конкретен и ясен отговор – кога ще е готово новото лого на България, защото всички вече го очакват?
Николина Ангелкова: Стартираме в идните дни конкурса за ново лого. Подчертавам – нито един лев държавни пари няма да бъдат дадени, каквито и да е било пари, и европейски, то няма. Съвместно с Българската художествена академия и Съюза на българките художници, най-изявените изобщо професионалисти в тази сфера, разработихме правилата, така че да създадем един общонационален конкурс и да изберем едно графично изображение, лого, което да представя достойно страната ни.
Водещ: Благодаря ви много за този разговор. Това беше министърът на туризма Николина Ангелкова.

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someonePrint this page

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Архив

Последни новини

Етикети