Морските кметове ще искат плажовете от министър Ангелкова

Морските кметове ще поискат от министъра на туризма да стопанисват плажовете в техните общини. Това съобщи пред Gramofona.com кметът на Поморие Иван Алексиев. Министър Николина Ангелкова събира градоначалниците в понеделник, за да обсъдят заедно Закона за черноморското крайбрежие и концесиите на плажовете.

Кметовете смятат, че местната администрация трябва да стопанисва плажовете и да ги контролира. „Не може ние да отговаряме за плажовете, след като не сме задали правилата, по които работят. Те са държавна собственост, търговете са изиграни в министерството или областна управа. Само че, когато на туриста му кажат – Тук е платена зона, махай се и той идва директно при кмета, и казва – Мен ме изгониха. Ние обясняваме, че не можем да се намесим, а летовниците не могат да повярват, че един кмет не може да реши такъв проблем ”, коментира Алексиев.

Според него Общината може да е добър стопанин на плажовете и по този начин ще се увеличат приходите в местната хазна. „От една концесия ние взимаме 70 хил. лева. Нека не ги вземем, но ще направим така, че търговците да вземат много повече от 70 хил. лева, а те плащат данъци и такси и реално парите пак се връщат при нас”, обясни поморийският кмет. Той даде за пример решение от първия му мандат, когато е отменена синята зона.

„Първо ме критикуваха много, но ние осигурихме 1 000 безплатни парко места. Това стана реклама за нас и дори жители на Созопол и Несебър идват да почиват тук, защото знаят, че могат да оставят спокойно колата си. Лишихме се от един малък приход, но ефектът след това беше много добър”, допълни Иван Алексиев.

Според него ако общините стопанисват плажните ивици, хотелиерите няма да могат да затварят плажовете пред тях и да ги превръщат в частни.

„Ние няма да им вземем плажовете, но ще въведем правила. Сега какво се получава – плажът бил на комплекса. Да, ама не е. С правила никой няма да е ощетен, просто плажовете ще надграждат продукта, който ние предлагаме”, обясни още Алексиев.

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someonePrint this page

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Архив

Последни новини

Етикети