Челен сблъсък на премиера Борисов с българи в Лондон

КОЙ ДРАЗНИ ПРЕМИЕРА

4495202be2a5

По време на визитата си в Лондон премиерът Бойко Борисов, заедно с министъра на външните работи Даниел Митов и на правосъдието Екатерина Захариева, се срещна с българи, живеещи във Великобритания.
Рандевуто далеч не мина по очаквания ред. Оказа се, че на Острова политическата култура е далеч по-различна.
„В България обикновено си спестяваме много неща към управниците на подобен тип мероприятия – дали от страх за работното място, дали от някакви проверки, но тук – на Острова, политическата култура е доста по-различна. Британците изискват от политиците си, които са избрали, да изпълняват обещанията си и им държат постоянно сметка за това“, пише български репортер за британското издание „Новини Лондон“, което за разлика от родните медии изнесе в публичното пространство обективно отразяващ срещата материал.
Безпристрастни медии и свобода на словото – в България все още са мираж
За пореден път това становище бе затвърдено от родната bTV, която отново демонстрира краен непрофесионализъм, неотразявайки срещата на българите с премиера в Лондон.
Дали ако всичко беше минало по „мед и масло“, нямаше да гледаме репортажи във всяка емисия?
Народната пословица гласи: “Преклонената главица, сабя не я сече”, българите в чужбина обаче ни направиха индиректен намек, че се получават характерни схващания във вратната област и после трудно вдигаш глава.
В българското посолство на английската столица премиерът Бойко Борисов влезе в челен сблъсък с млади хора, предимно студенти, които се бяха въоръжили с безброй неудобни въпроси – такива, които устите на българските журналисти никога не са изричали.
„Кво чакате, бе!?” – с тези думи министър-председателят приветства насъбралите се десетки младежи, които с трепет очакваха да чуят родна реч, търсейки отчет за свършената работа от изминалата година и половина.
Изтегленият колосален дълг от родното правителство, бизнесите на депутата Делян Пеевски и спирането на проекта „Южен поток“ бяха темите, които особено горещо вълнуваха съгражданите ни зад граница, стана ясно по време на срещата.
Още в самото й начало срещу премиера бе „повдигнато обвинение“ за отказа от проекта “Южен Поток” ,който, по думите на момичето, отправящо персоналната критика, щял да донесе 400 млн. годишен приход на България.
„Може ли да си махнеш листчето и да се опиташ да го кажеш. Защото аз ще ви отговоря, без да го чета”, изригна Борисов срещу момичето, което прилежно си бе написало питанията.
Въпреки създалата се взривоопасна обстановка, Борисов запази самообладание и съвсем спокойно преминава в защита след „повдигнатото“ обвинение
като започна на дълго и на широко да говори за „Големия шлем”, за ескалацията на разходите, за това, че не бил изгоден проект…
Премиерът често променя твърденията си по казуса „Южен поток“, което до момента създава затруднения и при формирането на национална позиция. Особено трудно е да се разбере какво точно мисли, ако ситуацията е наблюдавана от Лондон, без пряка връзка с ежедневието в София.
Припомняме, в интервю за „Труд“ от 1 януари Борисов казва по отношение на „Южен поток“:
„Ако не бяха ни спрет­нали пуча, „Южен поток“ вече щеше да се строи“, а няколко месеца по-рано (03 юни 2015 година) от парламентарна трибуна по време на блиц контрол заявява:
„Не сме спрели комуникацията, нито нормалните отношения, които имаме с Руската Федерация и считаме, че това е правилната политика“.
На въпроса дали „Южен поток” е също толкова неизгоден за страни като Унгария, Австрия, Италия и Гърция, колкото за България, както самият той към днешна дата твърди, Борисов запази мълчание, пише още английското издание като допълва, че премиерът е нямал отговор и на въпроса дали проектът е спрян заради външен натиск.
Когато стана дума пък за борба с корупцията и критичния доклад на ЕК, Борисов прехвърли топката в ръцете на наследничката на Христо Иванов – невнятната министърка на правосъдието Екатерина Захариева,
която говорейки единствено в бъдеще време, обясни, че ще бъде представен план за изпълнение препоръките на Европейската комисия от мониторинговия доклад за съдебната реформа като уточни, че трябва да вземат конкретни законодателни мерки в кратък срок.
Отговорът й моментално провокира въпроса какво прави правителството година и половина, че сега на бегом се правят законодателни промени, за да се отговори на критиките в евродоклада, така и не стана ясно, констатира „Новини Лондон“.
Външният министър Даниел Митов също беше подложен на сериозен обстрел по време на срещата с българските граждани, живеещи в Лондон.
Оприличен на Къдравата Сю от едноименния филм, министърът не можа да даде еднозначен отговор на нито един от зададените му въпроси,
които засягаха теми, свързани с липсата на позиция на България по сделката между Великобритания и ЕС за спирането на социалните помощи, за това, че съществува видима дискриминация за имащите право на глас на референдума за членството на Обединеното кралство в ЕС и че гражданите на Съюза се третират по различен начин – тези от Малта, Кипър и Ирландия ще могат да гласуват, а останалите няма да могат, съобщава още изданието, цитирайки алогичните отговори на Митов.
Дефицитът на обещаните реформи, невидимите резултатите от управлението, липсата на позиции, нееднозначните отговори и хилядите неизвестни превърнаха срещата с българската общност в Лондон в нелеп пиар ход – и като организация, и като очаквани резултати от страна на хората, които я организираха, заключава британското издание.
Кой вкара в капан Борисов в деня, в който избяга от резила с Кунева?
Българското посолство, оглавено от кадъра на ДСБ и Иван Костов Константин Димитров, вече втори ден мълчи по въпроса.
Скандалът взриви социалните мрежи, Фейсбук е залят от огромна вълна коментари по темата, които към този момент не стихват.
Ето и част от тях:
*публикуваме без редакторска намеса
Виделина Пенчева ·
London, United Kingdom
Разбрах от присъстващи на събитието, че е било фарс. Среща за какво и с кой? Министри, които не са знаели какво да отговарят и Б.Борисов , който по програма мина сънародниците си и не им дал смислен отговор на въпроси, които в същност интересуват 90% от българите в страната. Не , че съм очаквала и друго де…
Zenka Koseva ·
Aprilov National High School
Среща ?!? – Загуба на време и на нерви – бавно “изсмукват” национализма ни !!!
Veli Kindalova ·
Sofia University
Младите задават въпроси и изискват отговори! Освен това вече не разделят специалистите по партийната им принадлежност!
Ani Angelova
Лощо възпитание и нетърпимост към друго мнение.
Ruska Duleva ·
17 СОУ “Дамян Груев”
САМО ГОЛИ ОБЕЩАНИЯ
Минчо Панов ·
Работи в Facebook
Никога,ама никога повече с ГЕРБ ! Срам ме е,че гласувах досега за тях !

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someonePrint this page

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Архив

Последни новини

Етикети