Брюксел ни спира закон, който щеше да спаси България!

Версия за печатSend by email

Автор: 

Проф. Божидар Димитров

Това, което е позволено на Юпитер, трябва да е позволено и на Бивола! Има една латинска поговорка, която гласи точно обратното: „Това което е позволено на Юпитер (Йови), не е позволено са бивола (бови)”. Да поразсъждаваме малко по въпроса.

Преди няколко дни Великобритания изтръгна от ЕС редица отстъпки, поставяйки я в по-благоприятно положение спрямо останалите 27 европейски страни, членки на съюза. Редица солидни западни коментатори заявиха, че това е началото на края на ЕС. Защото се нарушава основният принцип, на който е създаден ЕС – всички страни независимо от големината им са равни пред вече приетите правила и закони на съдружеството.

Аз бих прибавил и усложнената бюрократична система на съюза, пречеща на ефективността му пред не чак толкова трудни проблеми като емигрантската вълна, липсата на качествени ръководители от типа на Аденауер, Де Гол и т.н., силният егоизъм на големи и малки държави, склонни да третират по-бедни страни като колонии и т.н. Но фактът си е факт – с Великобритания бе постъпено съгласно латинската поговорка: „Ти си Юпитер (по население и брутен национален продукт), затова имаш някои права, които биволите (България и Румъния) нямат право да имат.

Но опасният прецедент може да позволи на бивола България, позовавайки се именно на него, да свърши неща, които точно като на Великобритания ще й донесат финансови изгоди, без дори да накърнят финансови или каквито и да е други интереси на ЕС. Ще спомена само три:

1. Да пусне в експлоатация 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ „Козлодуй” и да поднови строителството на АЕЦ „Белене”. Все пак 2 милиарда са хвърлили в големия гьол. А и 3-ти и 4-ти блокове бяха ремонтирани с 260 милиона евро пари от ЕС и после спрени.

2. Визите за туристите от Русия, Украйна, Беларус и Казахстан. Колкото и да се мъчи министър Ангелкова, страната няма да бъде залята от китайски туристи. Тези от цитираните 4 страни вечно ще бъдат 70-80% от всички туристи у нас по най-малко сто причини. Сега са 500-600 000 годишно, а в Гърция – 4 милиона. Защо? Защото визите за тези конкурентни страни в туризма се издават на входа в КПП-тата, а у нас в 5-6 бюра, в градове отдалечени от потенциалните туристи понякога на 2 – 3000 км.

Изводът е – визи на нашите входни КПП-та. Ама Брюксел бил против. Да кажем като Юпит… пардон Камерън: „Майната ви, брюкселски бюрократи. Туризмът ни носи 3 млрд. евро годишно само в светлия сектор и още толкова поне в сивия. Нормално е да искаме да бъдат двойно и тройно повече”.

3. Гражданството. Всички страни в Европа охотно приемат граждани на други страни за свои и така ликвидират не само демографския проблем, но се сдобиват с ценни специалисти в различни области. Дори „биволи” като Румъния и Унгария приеха неотдавна закони, които им позволиха годишно да приемат съответно Унгария 800 000 нови граждани, а Румъния 600 000. За Германия и Франция да не говорим, но те са Юпитер. Ние само 5-10 000 годишно, въпреки наличието на четиримилионна диаспора.

Защо не приемем подобен закон. Приет е прочее на първо четене в средата на юли 2015 г. Питам защо прашасва в някое чекмедже на Народното събрание. Питам сведущи депутати и ми отговарят: „Брюксел не дава. Новите ни граждани щели да увиснат на социалната им система”.

Това не е вярно. Брюксел не може да работи за унищожението на нацията ни. Майната му на Брюксел – това казаха и по този въпрос Орбан и Понта. А ние какво чакаме?

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someonePrint this page

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Архив

Последни новини

Етикети