Електробусчета ще возят туристи от музeя на Приморско до Бегликташ

begliktash-krai-primorsko Begliktash sights_12_957098646primo14

Близо 1/3 от бюджета на Приморско за 2016 г. – 8 млн. лв. са средства от програми на ЕС или други международни проекти, като една от основните цели е общината да се превърне в по-атрактивна зона за туризъм.

Имаме няколко важни начинания по Програмата за трансгранично сътрудничество, едно от тях осигуряване на достъп до тракийското светилище Бегликташ, казва кметът Димитър Германов. До там има изграден път, предстои от музея в общинския център до интересната находка да се създаде своеобразна туристическа линия. Електробусчета ще превозват желаещите да видят отблизо уникалния скален ансамбъл.

В Бюджет 2016 са предвидени средства за продължаване на разкопките както на Бегликташ, също така на Маслен нос и на крепостта Фармакида.
Със средства от Програмата за трансгранично сътрудничество се планира възстановяване на повредения въжен мост край с. Ново Паничарево и реставрирането на къща – паметник на културата, която ще се използва за експозиция на местно изкуство.

Открихме много възможности за общината в Програмата за енергийна ефективност, твърдят от общината. Има проекти за саниране на основното училище в Ново Паничарево и на обществена сграда в Приморско с мултифункционално предназначение.
Приморско има готов проек за рибарски пристан, очакваме с решение на МС собствеността на порта да се прехвърли на общината, за да стартираме преустройството, казва още кметът Германов. Общината е в процес на придобиване и на земята под крепостта Урдовиза – една от интересните археологическите находки.

Със средства по Програмата за развитие на селските райони плюс дофинансиране от собствени приходи ще се ремонтира вътрешният път между Приморско и Китен, също важен за развитие на туризма.

Общата рамка на Бюджет 2016 е близо 26 млн. лв. Разпределението по селища е Приморско – 11,3 млн лв., Китен – 1,6 млн. лв., Ясна поляна – 86 хил. лв., Ново Паничарево с 118 хил., Веселие 87 хил., Писменово – 63 хил.

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someonePrint this page

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Архив

Последни новини

Етикети