Русалка в Черно море – Добра новина от зимен Дайвинг Фест в Приморско

На 26-ти и 27-ми Март в Приморско се проведе поредното издание на Зимния Дайвинг Фест – организирано от фирма Синхрон. Времето бе слънчево и почти без вятър, видимостта под вода около 6-7м температура на водата 7-9ºС.

През първия ден гмуркането се проведе на „Крокодила“ – сухите костюми бяха преобладаващи, но имаше и водолази които влязоха с мокри костюми.

Водолазите останаха доволни – излязоха от водата усмихнати и леко разхладени. Събрахме екипировката и леко огладнели потеглихме към Приморско. Имахме късмета в единственото отворено заведение за хранене да се съберем около 30 човека в залата за непушачи. Персонала на заведението определено не очакваше такъв наплив, но смея да твърдя, че се справиха прилично добре. След основното хапване дойде ред и на десерта – решихме да проверим слуха за страхотните домашни еклерчета, които се правят в Приморско. Тук вече късмета явно ни бе напуснал, защото еклерчета бяха свършили – но ние се утешихме с други сладки удоволствия, които имаше в сладкарницата. Доволни и готови за почивка се отправихме към хотела, за да съберем сили за вечерното събиране.

Вечерта групата от водолази и харпунджии, настоящи и бъдещи, се събрахме в ресторанта към хотела. Тошко Попов (Чеха) от Водолазен център Посейдон – инициатор на различни мероприятия за благото на гмуркачите бе подготвил приятна новина – официално обяви, че по време на летния дайвинг фест ще бъде поставена скулптура на Морска нимфа в реални размери на дъното на морето. Скулптурата ще бъде изработена от Никола Диков в Ясна поляна, от където с помощта на част от посетителите на летния DIVING FEST ще бъде натоварена на камион, а след това и натоварена на лодка, от която ще бъде спусната на дъното на морето. За да се подпомогне това начинание са изработени 20 скулптури умалено 30см копие на истинската русалка. Който желае може благотворително да дари средства и в знак на благодарност ще получи скулптурата, а събраната сума ще се ползва за изработката на голямата скулптура. Това са авторски скулптори и ако някой желае да се сдобие с такава може да го направи в магазин Синхрон Спорт – 0898 860 699, а също така и да я поръча директно от Тошко Попов – 0888 935 124. Благотворителната сума на тази скулптура започва от 30лв.

И така в шеги, закачки и весели усмивки вечерта е продължила до към 03:30 – разказат запознати (Вероятно са имали предвид 04:30, тъй като в нея вечер точно в 03:00 сменихме часа един час напред).

На следващия ден гмуркането беше на Ахтопол – от скалите, които са на юг от големия плаж.

Преди гмуркането Тошко Попов ни запозна какви ценности можем да срещнем по дъното на морето и какви кораби са се разбивали по тези места, както и товара който са носели. Пристигнахме на място, а морето бе заспало – нямаше никакви вълни. С две думи идеално за гмуркане. Подхода към водата бе сравнително лесен. Събрахме се за снимка и в колона по един към неоткритите съкровища. Гмурканията минаха с приятни емоции и без инциденти.

Можете да разгледате всички снимки от Зимен Дайвинг Фест на нашата фейсбук страница.

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someonePrint this page

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Архив

Последни новини

Етикети