Димитър Германов: Създаваме в община Приморско добри условия за бизнеса

В началото на седмицата, Общинският съвет в Приморско прие бюджет 2016 година. Кои са приоритетите, по какви проекти ще се работи, кои са най-важните инфраструктурни проекти- за  всичко това разговаряхме с кмета на Приморско Димитър Германов. Той за втори мандат е кмет на Приморско от партия ГЕРБ.

Преди това Димитър Германов е бил служител на РВМС Бургас, след това ветеринарен лекар на свободна практика (2005-2007), директор на РВМС Бургас (2010-2011) и директор на ОДБХ Бургас (от началото до есента на 2011).

12625860_566024230231771_1957736326_n

-Господин Германов, приехте бюджета на община Приморско за 2016 година в началото на седмицата. Каква е финансовата рамка?

-Общинският съвет прие с пълно единодушие бюджета на общината. Финансовата рамка не  се различава много от миналогодишната. С тази разлика , че в момента са заложени средства , които предполагам ще дойдат от програмите,  финансирани от ЕС, около 8 милиона. И всъщност от основния бюджет, който е 17 900 ооо, спрямо миналогодишния бюджет, който беше  към 18 200 000 лева , сегашният става към 25 милиона лева.

-Капиталовата програма е акцент в бюджета. Върху какво ще се работи?

-Усилията се насочват към възможности, които дават Европрограмите. Ясно е,  че това е вторият програмен период, в който ние, ако положим достатъчно усилия и сме достатъчно концетрирани, ще имаме възможност да работим с тези средства. За мен и за общинския съвет, е по-добрият вариант да имаме средства, с които да  съфинансираме  проекти през тези програми. Това са основно инфраструктурни проекти. Важен ни е  водният цикъл, Китен –Приморско, с пречиствателна станция, който е на стойност 42 милионалева. Едва ли ще можем да го реализираме в пълния му размер. Но все пак без да бъдем максималисти, гоним да реализираме  това, което имаме като намерения.

-Ще се случи ли през тази година Водния цикъл?

-Все още няма яснота. Чакаме одобрение от Министерството на околната среда и водите. Така, че до 10-15 дни ще имаме информация какво ще се случи. Другото, върху което работим и завършваме документално е Рибарското  пристанище. Преди то беше собственост на „Пристанища“ АД и държавата в лицето на  Областна управа. Областна управа закупи частта на „Пристанища“ АД и в момента областният управител е предложил на министъра на регионалното развитие, да се внесе в министерски съвет, за да бъде предадено на община Приморско. Когато имаме собствеността на пристанището, ще реализираме, това, което искаме. Ние вече реално работим по разширяване и модернизиране на Рибарско  пристанище-община Приморско. И по много други и проекти ще работим, свързани с инфраструктурата -пътища, мостове, ВиК съоръжения, много са.

-Казахте мостове и да Ви питам, вярна ли е тази информация,която излезе в националните медии, че в Ясна поляна има съоръжение, което е опасно?

-За първи път чувам тази информация, че в Ясна Поляна има такова опасно съоръжение. Нямам такава информация. Мостовете, които се намират на територията на община Приморско е мостът , който сега се възстановява между Веселие и Ясна поляна. Там е ангжажмент на АПИ.  Ако ме питате за този мост, той реално беше разрушен през 2014 година от наводненията, той не функционира в момента. Няма как да е опасен, понеже никой не минава по него. Ако всичко върви нормално,  в рамките на няколко месеца, този мост ще бъде възстановен.

12630847_566024480231746_2116310511_o

-Ще успеете ли да реализирате това, което обещахте на изборите? 

-Ние не давахме напразни обещания, а все изпълними неща.  Една община  функционира нормално, когато  получи съответните  приходи. Нашите приходи са местните данъци и такси. Не говорим за приходите от европроектите, говоря за данъците. Факт е, че ние на по-предната сесия намалихме  такса битови отпадъци за юридически лица. Като идеята беше -първо да намалим данъчната тежест на бизнеса като цяло, второ-да изравним тези ставки, които са между юридически и физически лица. В този смисъл, ние се лишаваме от една част от прихода, но за сметка на това, по отношение на събираемост на данъците-туристически данък, такса смет и т.н. , ние имаме  доста висока степен на активност и  всъщност тази активност ни позволява да реализираме нашите намерения. Създаваме добри условия на бизнеса. Бизнесът да направи средства, за да ни даде възможност да имаме постъпления, а с постъпленията да си реализираме намеренията.

Бизнесът е този, който създава  работните места, бизнесът е този, който определя развитието на общината като цяло.  Ако ние не сме достатъчно адаптивни към процесите, които текат в момента с бизнеса , ще влезем в излишна конфронтация, което не води до добро. Добрата админиситрация е в полза на бизнеса, аз така смятам.

-Имате благ вид, но се вижда, че  управлявате с твърда ръка.

(усмихва се) Имам благ вид ли? За първи път го чувам. Но аз работя съвсем нормално. Админстрирането си е просто една работа,  която ако се върши в рамките на законодателството, нещата се случват. Факт е,  че 2011 година започнахме със задължение три милиона и половина лева, в момента стартираме 2016 година със задължение един милион лева. Тези задължениея се получиха, тъй  като не  реализирахме продажби, които бяха заложени в приходната част на бюджета 2015 и бяха гласувани, заедно  с програмата за управление на общински имоти. Но поради политиките които имаше тогава и противопоставянето,  не успяхме да реализираме тези продажби. Но все пак,  да стопим в рамките на един четиригодишен период близо три милиона лева и да сме реално погледнато 700-800 хиляди лева напред, това е е добре. Това е вследствие  на добре реализирана финансова политика. Това е идеята на цялата администрация и на Общинския съвет. Истината е такава, когато ние акумулираме средства, тези средства отиват в правилната  посока- било в инфраструктура, социални дейности, здравеопозване, спорт, културно историческо-наследство.

-Вашите предшественици даваха по три хиляди лева на новородено в община Приморско . Вие още миналия мандата спряхте тези пари, защо го направихте?

-Даването на средства за новородени, това за мен лично, не е добър стимул за раждаемост. По-добрата социална политика е, средствата да  бъдат насочена към създаването на по-добро място за игра, учене и живот в детските градини и училищата, отколкото персонално даване на тези средства. През 2012 година, ние намалихме от 3 хиляди на 500 лева  . Голяма част от жителите на Приморско реагираха негативно. Но средствата пак отиват при децата,  индиректно. Децата ходят на спортни лагери, има спортни клубове, имат спортни екипи, създадена е яслена група към детската градина,  училището в Приморско е санирано, имаме нови спортни съоръжения, достъпни за всички. Децата учат и растат здравословно. За мен тези 3 хиляди лева стимул не повишава ефекта на раждаемостта. И без да ги даваме за новородено, Община Приморско пак си изпълнява социалната програма към децата.

-Господин Германов, къде се чувствате по-комфортно-тук на кметския стол, или като директор на Ветиринарната служба, или пък като директор на Областната служба по безопасност на храните?

-Аз съм човек, който си работи работата, там където се намира. В момента съм поел  този ангажимент и смятам че го изпълнявам добре. Комфорт няма, когато се работи на сто процента. Когато има работа, човек трябва да я върши.

-Спите ли спокойно?

-(усмихва се) Аз нощно време заспивам без проблеми, с чиста съвест.

-А кое Ви тежи?

-Тежи ми липсата на време и ангажиментите, които съм поел и трябва да свърша. Но смятам, че липсата на време и ангажираността  тежат на всички, които работят съвестно.

Очаквайте продължение на интервюто с кмета на Приморско Димитър Германов

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someonePrint this page

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Архив

Последни новини

Етикети