Лъвската глава

Скален феномен Лъвската глава

Едно от най-романтичните, спокойни и невероятно красиви места в България е резерват Ропотамо. Гъстите лонгозни гори, тъмносинята лъскава снага на река Ропотамо, бързаща да се слее с морето, няма как да не те накарат да се почувстваш като в приказка. И точно там,  на пътя до Приморско , по течението на реката се намира „Лъвската глава”.

Това е невероятно природно творение, причудлив скален феномен, кацнал на едно от най-високите места в резервата. Дъхът ти спира, когато погледнеш как гордо се е изправил и зорко следи ленивия път на реката.

Има много легенди за „Лъвската глава”. Според една от тях на върха се намира дълбок кладенец, в който има затрупано голямо златно имане. Прочутият хайдутин Вълчан войвода подмамил турски кораб, пренасящ много злато в устието на реката, където го подпалил, а златото пуснал в кладенеца. Затова и калето, където се намира „Лъвската глава”, се нарича Вълчаново кале.

Според други пък тук се намира мистичната крепост Ранули и „Лъвската глава” я пази. Останки от крепостни стени, каменни топки, които най-вероятно са се използвали за катапулт, както и останки от средновековна църква, дават основание на археолозите да смятат, че на това място е имало крепост, строена от траките, след което е достроявана от византийци и българи.

Скалното образувание „Лъвската глава” е обявено за природна забележителност през 1947 г.

До скалния феномен се стига трудно, но даже и от пътя си струва да спреш да му се насладиш. Най-добре се вижда от реката и това е чудесен повод за разходка с лодка по Ропотамо.

Архив

Последни новини

Етикети